THE MUSIC ROOM

Satyaji Ray, 1958, 100’, IN, Engelse ondertitels, blu-ray
Za 01.12.18︱20.30︱5€


De aristocraat Huzur Biswambhar Roy is een van de laatste landeigenaars in Bengalen. Hij leeft met zijn vrouw, zoon en enkele dienaars in een paleis, maar het eens zo glorieuze gebouw staat op instorten. Politieke acties om de teloorgang van de Bengaalse aristocratie tegen te gaan, interesseren hem niet, netzomin als het onderhoud van zijn riante woonst.

Zijn enige passie is muziek. Zoals het een goede aristocraat betaamt, geniet hij vooral van concerten in zijn eigen muziekkamer of jalsaghar. In deze kamer vol met tapijten, kandelaars en portretten kan hij zijn gasten alsnog verbluffen met zijn rijkdom en voorouderlijke glorie.
Om zijn muziekconcerten te bekostigen, moet hij echter de juwelen van zijn vrouw verkopen. Zo wordt hij zelf de katalysator van zijn ondergang. En dan slaat ook nog het noodlot toe.

In Indische films fungeerde muziek vaak als een entertainend intermezzo, maar Ray slaagde erin om de bij het grote publiek geliefde klassieke Indische muziek naadloos te integreren met het neergangsverhaal van Huzur. The Music Room is de vierde film van de Indische regisseur Satyajit Ray. Daarvoor draaide hij The Apu Trilogy, een indrukwekkend filmdrieluik over de coming of age van de arme Bengaalse jongen Apu.