Maboroshi

Maboroshi

Hirokazu Kore-eda, 1995, 110’, JP, Eo, blu-ray
Za 02.11.19︱20.30u
prijs 5€


‘Maborosi’ is a Japanese film of astonishing beauty and sadness, the story of a woman whose happiness is destroyed in an instant by an event that seems to have no reason. (Roger Ebert)

Yumiko en Ikuo hebben een innige en speelse relatie, een lieve zoon en een goed huwelijk. Tot op een dag de politie voor de deur staat met onbegrijpelijk nieuws: Ikuo besliste om dit leven te verlaten. Yumiko blijft achter als een in het zwart geklede schim, losgekoppeld van de wereld. Enkele jaren later huwt ze opnieuw, zoekend naar connectie met de levenden.

De originele titel van het speelfilmdebuut van de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda luidt Maboroshi no hikari, wat zoveel betekent als ‘lokkend licht’. Daarmee verwijst hij onder andere naar de spaarzame en bloedmooie wijze waarop director of photography Masao Nakabori de vertrekken belicht waarin Yumiko zich bevindt, tastend naar inzicht en zin. Samen met Kore-eda zorgt hij voor gestileerde composities van verstilde schoonheid. De film kreeg de prijs voor Best Cinematography op het Filmfestival van Venetië.

Trailer: Maboroshi