Days of Heaven

Terrence Malick, 1978, 94’, No, blu-ray
Za 30.11.19︱20.30u
prijs 5€


‘Days of Heaven’ is above all one of the most beautiful films ever made. Malick’s purpose is not to tell a story of melodrama, but one of loss. (Roger Ebert)

The sky has light, but there is no actual sun. The light is very soft, and there is something magic about it. (Néstor Almendros)

Na de moord op een opzichter in een staalbedrijf vlucht Bill samen met Abby en zijn zus Linda naar Texas, waar ze werk vinden bij een tarweboer. Bill overtuigt Abby, zijn geliefde, om hun rijke werkgever te misleiden en met hem te huwen. De man heeft niet lang meer te leven en dus liggen rijkdom en zorgeloosheid in het verschiet. Het verhaal wordt met een voice-over verteld vanuit het standpunt van de jonge Linda.

Regisseur Terrence Malick liet zich bijstaan door twee meesterlijke directors of photography: Néstor Almendros en Haskell Wexler. Ze filmden de Texaanse prairie met zijn spookachtig landhuis, wuivende tarwevelden en sprinkhanenplaag vooral tijdens de gouden uren, de momenten waarop de zon een warme, melancholische gloed verspreidt. Malicks keuze om vooral ‘s avonds en met natuurlijk licht te filmen, zorgde voor een extra lange opnameperiode en een gefrustreerde crew. Ook de ingehouden vertolkingen (vaak improvisaties) en beperkte dialoog, sturen de aandacht helemaal naar de verbluffende cinematografie.

Days of Heaven won The Acadamy award for Best Cinematography, net zoals Barry Lyndon. Daarna duurde het twintig jaar vooraleer Malick opnieuw een film uitbracht.

Trailer: Days of Heaven