© Timo van Luijk (detail)

concert

Een Winterreise in klank en beeld

Za 27.02.21︱20u

Dit concert vindt plaats achter gesloten deuren. De muzikanten zullen wel zicht- en hoorbaar zijn vanop de straat en de muziek wordt gelivestreamd. Lees hieronder voor meer uitleg!

Klassiek

Franz Schubert componeerde de cyclus Winterreise, 24 liederen op gedichten van Wilhelm Müller, in zijn laatste levensjaar, een periode van ziekte, diepe melancholie en depressie. Op slechts 31-jarige leeftijd en onder het sombere voorteken van de dood bracht Schubert liefde en verdriet samen in deze cyclus, die beschouwd wordt als een van de meesterwerken van het romantische lied. De intimiteit van het lied voor zang en piano geven uitdrukking aan de eenzaamheid door het verlies van de geliefde, die later plaats maakt voor een meer existentiële wanhoop. De winterreis is ook een spirituele (psychologische?) reis. De zwerver, vervreemd en dolend door het koude landschap, versmelt en identificeert zich met de winterse natuur. De kou, de duisternis, de wind, het ijs, de sneeuw, zijn een weerspiegeling van de pijn en de afwezigheid.

Valéry Alexeev (zang) en Almudena González Martínez (piano) brengen de liederen achter gesloten deuren, zonder publiek. Toch zal het concert zicht- en hoorbaar zijn vanop de straat en zelfs weerklinken in de hele wijk. De muziek wordt namelijk gelivestreamd en door buurtbewoners via luidsprekers uitgezonden op verschillende punten in Flora. Luisteraars worden uitgenodigd om in de voetsporen te treden van de eenzame figuur uit de cyclus, om een winterse reis te ondernemen door de straten van Flora, geleid en gedragen door de liederen. In plaats van de weidse natuur komen ze op deze zwerftocht beelden tegen, gemaakt door kunstenaars die zich lieten inspireren door Winterreise. Misschien herkennen ze daarin iets van zichzelf, of iets van de ander. Misschien vinden ze iets terug, ontdekken ze iets nieuws.

 

Na een opleiding accordeon aan de muziekschool Alma Alta in Kazachstan, het Conservatorium van Nigni Novgorod en het KASK & Conservatorium HOGENT, legde Valéry Alexeev zich vanaf 2013 toe op zang. Hij volgde les bij Gidon Saks en aan het KASK & Conservatorium HOGENT bij Marcos Pujol. Valéry speelde mee in diverse opera’s en zong onder leiding van dirigenten zoals Florian Hendrik, Bruno Ferrandis, Ewald Demeyere en Dmitri Yrowski. Hij heeft een grote affiniteit met het Russische lied; zijn repertoire omvat romances van M. Glinka, M. Dargomyzsky en P. Tchaikovsky.

Almudena González Martínez is een Spaanse pianiste die haar bachelor behaalde aan het Conservatorium van Murcia bij Pilar Valero. Ze ontving hierbij een UItzonderlijke Prijs. In 2019 verhuisde ze naar België om een master te volgen aan het KASK & Conservatorium van HOGENT bij Vitaly Samoshko (Eerste Prijs Koningin Elizabethwedstrijd). Daarnaast volgde ze verschillende internationale masterclasses om haar piano en kamermuziekrepertoire verder uit te breiden. Als soliste heeft ze een voorkeur voor de werken van F. Chopin.