film

McCabe & Mrs. Miller

Za 11.01.20︱20.30u︱€6 (reductie €4)

Robert Altman, 1971, 120’, US, No, blu-ray

 

Zo verschroeiend als de zon doorgaans schijnt in klassieke westerns, zo ongenadig sneeuwt het in Robert Altmans McCabe & Mrs. Miller. Kurkdroge prairies, woestijnen, cactussen en indianen vormen slechts een verre herinnering. Het pioniersstadje Presbyterian Church heeft een onafgewerkte look en een ruwe inborst. Uitgehouwen uit de dichte bossen lijkt de natuur het op elk moment weer te kunnen opslokken. Altman en zijn cameraman Vilmos Zsigmond borstelen een universum in breedbeeld waarin beschaving en wildernis met elkaar armworstelen.

De mannen van Presbyterian Church werken, drinken en gokken. Maar bovenal willen ze zich verwarmen aan een vrouw. Antiheld McCabe tracht geld te verdienen met een primitieve hoerentent, maar Mrs. Miller overtuigt hem van haar grotere kennis ter zake. Ze sluiten een zakendeal en zijn aanvankelijke scepsis verdwijnt als sneeuw voor de zon als het beschaafde bordeel the hottest place in town wordt…

De Amerikaanse criticus Roger Ebert omschreef deze atypische, revisionistische western als een ‘elegie voor de doden’. Diverse lamentaties van Leonard Cohen verankeren de melancholische grondtoon van dit New Hollywood meesterwerk, een onvergetelijke deconstructie van de American Dream en een reflectie op de fragiliteit van het menselijk bestaan.