© Timo van Luijk (detail)

concert

Een Winterreise in klank en beeld

Za 27.02.21︱17u

Dit concert vindt plaats achter gesloten deuren. De muziek wordt gelivestreamd via deze link. Lees hieronder voor meer uitleg!

EXPO: Er werd aan verschillende kunstenaars gevraagd om zich door Winterreise te laten inspireren tot het maken van een werk. De online expo kan je hier bezoeken.

Klassiek

Franz Schubert componeerde de cyclus Winterreise, 24 liederen op gedichten van Wilhelm Müller, in zijn laatste levensjaar, een periode van ziekte, diepe melancholie en depressie. Op slechts 31-jarige leeftijd en onder het sombere voorteken van de dood bracht Schubert liefde en verdriet samen in deze cyclus, die beschouwd wordt als een van de meesterwerken van het romantische lied. De intimiteit van het lied voor zang en piano geven uitdrukking aan de eenzaamheid door het verlies van de geliefde, die later plaats maakt voor een meer existentiële wanhoop. De winterreis is ook een spirituele (psychologische?) reis. De zwerver, vervreemd en dolend door het koude landschap, versmelt en identificeert zich met de winterse natuur. De kou, de duisternis, de wind, het ijs, de sneeuw, zijn een weerspiegeling van de pijn en de afwezigheid.

Zanger Valéry Alexeev (RU) en pianiste Almudena González Martínez (ES) brengen de liederen achter gesloten deuren, zonder toeschouwers. Het concert wordt gelivestreamd en we nodigen luisteraars uit om die avond hun ‘Winterwander’-schoenen aan te trekken, speaker of koptelefoon op hun smartphone aan te sluiten en een winterse wandeling te maken zonder doel of richting, enkel en alleen vergezeld door de stemmen van zanger en piano. Wanneer luisteraars gezamenlijk en tegelijk afzonderlijk in de voetsporen treden van de figuur uit de liederencyclus, kan diens intieme zoektocht en beleving een geheel nieuwe dimensie krijgen. Voor de muzikanten, die zonder aanwezig publiek moeten optreden, vormt de gedachte dat hun stemmen zich als dwaalklanken door de straten bewegen een ongewone en bijzondere performatieve ervaring.

Als inleiding op het concert verzorgt Woeha een podcast over Winterreise waarin de Vlaamse tenor Zeger Vandersteene het werk situeert en toelicht. Hij bracht de liederen al tientallen keren in de loop van zijn indrukwekkende carrière in binnen- en buitenland. Ook in PostX voerde hij de cyclus op onder begeleiding van Frederik Croene tijdens het openingsweekend FloraX in 2011.

 

Zeger Vandersteene (Gent, 1940) bouwde met zijn uitgebreide repertoire een internationale carrière op. Hij zingt zowel gregoriaanse muziek, als muziek uit de middeleeuwen, renaissance en barok. Ook hedendaags werk gaat hij niet uit de weg. Hij kan opera, lied en oratorium aan. Hij ontving in 2013 de Klara-Carrièreprijs.

Na een opleiding accordeon aan de muziekschool Alma Alta in Kazachstan, het Conservatorium van Nigni Novgorod en het KASK & Conservatorium HOGENT, legde Valéry Alexeev zich vanaf 2013 toe op zang. Hij volgde les bij Gidon Saks en aan het KASK & Conservatorium HOGENT bij Marcos Pujol. Valéry speelde mee in diverse opera’s en zong onder leiding van dirigenten zoals Florian Hendrik, Bruno Ferrandis, Ewald Demeyere en Dmitri Yrowski. Hij heeft een grote affiniteit met het Russische lied; zijn repertoire omvat romances van M. Glinka, M. Dargomyzsky en P. Tchaikovsky.

Almudena González Martínez is een Spaanse pianiste die haar bachelor behaalde aan het Conservatorium van Murcia bij Pilar Valero. Ze ontving hierbij een UItzonderlijke Prijs. In 2019 verhuisde ze naar België om een master te volgen aan het KASK & Conservatorium van HOGENT bij Vitaly Samoshko (Eerste Prijs Koningin Elizabethwedstrijd). Daarnaast volgde ze verschillende internationale masterclasses om haar piano en kamermuziekrepertoire verder uit te breiden. Als soliste heeft ze een voorkeur voor de werken van F. Chopin.

Met dank aan Zeger Vandertseene, Hans Roels en Kristof Lauwers.