Scroll Top

PostXpo – Frank Vanhaverbeke stelt tentoon

Redunzl

18.06.2022 – 10.07.2022︱elke do, vr, za en zo. Telkens van 14u00 tot 18u00, de vrijdag tot 20u00

RDNZL (artiestennaam van Frank Vanhaverbeke) is de titel van een compositie van Frank Zappa (1940-1993). Als geniale muzikant en absolute vrijdenker, leerde Zappa aan Frank dat er geen grenzen zijn aan wat je kan bedenken binnen een persoonlijke artistieke expressie. De vrijheid van de verbeelding, het uiten van pure emotie, het aan het denken zetten van de kijker, soms met de nodige shockfactor, lopen als een rode draad door zijn werk.
Expressionistische gezichten, surreële combinaties of symbolistische taferelen vervormen de realiteit en openen een persoonlijk universum. Dat universum is gevuld met (jeugd)herinneringen, dromen, symbolen en schroeiende maatschappijkritiek.
Frank houdt ervan om ‘high-brow’ en ‘low-brow’ – hoge en lage cultuur – met elkaar te vermengen. Iedereen die opgroeide in de tweede helft van de twintigste eeuw onderging een Amerikaanse invloed: popcultuur, B-films, sensatiezucht, strip-en pulpverhalen. Absurditeit en onnozel doen, staan schouder aan schouder met Shakespeare, Dante en de grote Westerse tradities. Humor en ernst. Kunst is banaal noch elitair, maar moet vooral humaan zijn.
Frank begon zijn kunstopleiding aan de academie van Kortrijk maar is vooral autodidact. Hij schildert heel vaak op paneel en af en toe op canvas. De werken beginnen meestal met een acryl onderlaag en worden dan met olieverf afgewerkt.
Frank maakt ook muziek (hij zingt, speelt gitaar, componeert) en houdt van het theater (hij regisseert, acteert en schrijft).