OUR LITTLE SISTER

Hirokazu Kore-eda, 2015, 128’, JP, No, blu-ray
Za 20.10.18︱20.30︱5€


De drie Koda-zussen dragen zorg voor elkaar en voor het voorouderlijke huis. Ze hebben een benijdenswaardig evenwicht gevonden tussen individuele vrijheid en familiale verbondenheid. Als ze ontdekken dat ze een halfzus hebben, een dochter uit hun vaders tweede huwelijk, beslissen ze om het meisje in hun geborgen cocon op te nemen. Daardoor neemt de nestwarmte nog toe, al wekt de komst van de halfzus ook sluimerende demonen.

De idylle van huis en tuin en het kuststadje Kamakura openbaren zich in Our Little Sister in seizoensgebonden beelden. We zien vuurwerk weerspiegeld in de zee als aankondiging van een nieuwe zomer, stralend herfstgebladerte en een extatische fietsrit door een corridor van kersenbloesems. De oude pruimenboom in de tuin staat symbool voor het gedeelde familieverleden, net als de smaak van lekker eten en drinken. Getoonzet in stille vreugden, weemoed en sereniteit werkt de film in een gelijkmatig tempo in op het gemoed. Met een minimum aan dramatisch conflict bereikt Kore-eda een maximum aan gevoelsintensiteit.

Hirokazu Kore-eda is de hedendaagse grootmeester van het fijngevoelige familiedrama, een erfgenaam van Yasujiro Ozu. Met Our Little Sister voegt hij het filmische equivalent van een hartverheffend strijkkwartet toe aan de Japanse filmcanon.