MILOU EN MAI

Louis Malle, 1990, FR, 107’, No, dvd
Za 03.11.18︱20.30︱5€


Louis Malle maakte na een weinig geslaagde uitstap naar Hollywood in 1987 een schitterende comeback met Au revoir les enfants, die in januari nog te zien was in PostX. Zijn volgende film, de milde komedie Milou en mai, schetst het portret van een oudere, wat wereldvreemde man tegen de achtergrond van de studentenopstand in mei ‘68.

Emile, alias Milou, heeft het familielandgoed nooit verlaten. Hij woont er met zijn oude moeder, de huishoudster en een knecht, leest zijn bijen voor uit Vergilius en neemt zijn racefiets mee naar bed. Als moeder overlijdt, arriveert de familie in het oude huis en begint meteen met de verdeling van de erfenis, tot grote ergernis van Milou. Het huis zelf moet zo snel mogelijk verkocht worden. Het is mei ’68 en ook in het verre Bordeaux voelt men de spanning. Als ook het kerkhofpersoneel staakt, moet het bonte gezelschap gedwongen enkele dagen samen doorbrengen, een uitgelezen kans voor Milou om de anderen van de schoonheid en onmisbaarheid van het landgoed te overtuigen

Milou en mai is een liefdevolle lofzang op het idyllische Franse plattelandsleven, maar biedt tegelijk een satirische kijk op de krampachtige reactie van de Franse bourgeoisie op de gebeurtenissen eind jaren ’60. Louis Malle slaagt erin om onnadrukkelijk maar glashelder, de verhoudingen, tegenstellingen, angsten en modes met elkaar in relatie te brengen die doorslaggevend waren voor de sfeer van mei ’68.