LATE SPRING

Yasujiro Ozu, 1949, 108’, JP, No, dvd

Za 17.11.18︱20.30︱5€


De titel van Ozu’s film verwijst naar Noriko: zij is 27 jaar en nog steeds niet getrouwd. In de late lente van haar leven wordt het steeds moeilijker om een geschikte huwelijkskandidaat te vinden. Terwijl Noriko het liefst thuis blijft om voor haar vader te zorgen, zetten hij en Noriko’s tante alles in het werk om via gearrangeerde ontmoetingen Noriko het huis uit te krijgen.

Veel van de films die de Japanse regisseur Yasujiro Ozu na de Tweede Wereldoorlog draaide, gaan over de verhouding tussen ouders en hun kinderen. Ze spelen zich voor een groot deel af binnen de contouren van de ouderlijke woonst, waarvan Ozu de huiselijkheid op onnavolgbare wijze weergeeft. Eenvoudige, dagdagelijkse rituelen – het zetten van thee, een fietsrit langs de zee, het schillen van een appel – krijgen een diepgaande betekenis of worden getransformeerd tot pure schoonheid.

Ozu wordt beschouwd als één van de grootste regisseurs aller tijden. Hij maakte films die op het eerste gezicht sterk op elkaar lijken: ze hebben gelijkaardige filmtitels (Late Spring, Late Autumn, An Autumn Afternoon…), dezelfde thematiek (huwelijk, afscheid, dood) en weerkerende acteurs en personages (Setsuko Hara, Chishu Ryu). Maar bij nader inzien biedt elk van deze films een unieke kijk op het menselijk bestaan.