LA HISTORIA OFICIAL

Luis Puenzo1985, 112’, AR, Engelse ondertitels, blu-ray
Za 23.02.19︱20.30︱5€


Buenos Aires, begin 1983. De militaire dictatuur loopt op haar einde. De strijdkrachten zijn volslagen gedemoraliseerd na de smadelijke nederlaag in de Falklandoorlog tegen Groot-Brittannië. Vrijwel dagelijks eisen demonstranten opheldering over de vermisten, de verdwenen slachtoffers van de dictatuur. Ballingen keren terug uit het buitenland of de clandestiniteit. Politiek speelt weer een rol in het publieke leven. Een overgangsbewind pleegt voorbereidingen voor verkiezingen en de terugkeer naar een burgerregering. De Argentijnen beginnen de gruwelen te beseffen die zich onder hun ogen hebben afgespeeld.

Zo ook Alícia, een burgerlijke lerares geschiedenis, die langzaam maar zeker beseft dat haar vijfjarige adoptiedochter het kind is van een politieke gevangene, die na haar bevalling werd vermoord. Alícia doorbreekt met haar vragen het grote zwijgen, ze probeert zich te ontworstelen aan de passieve en actieve medeplichtigheid van de medestanders van het militaire bewind.

La Historia Oficial ontving in 1986 de Oscar voor beste buitenlandse film. Norma Aleandro kreeg in Cannes de prijs voor beste actrice.

TRAILER