HOWARDS END

James Ivory, 1992, 142’, GB, No, blu-ray
Za 06.10.18︱20.30︱5€


Huizen en de emotionele verbondenheid die ermee gepaard gaat, spelen een hoofdrol in Howards End. Centraal staan twee families die met elkaar verweven raken: de Schlegels, die tot de progressieve en kunstzinnige stedelijke burgerij behoren en de Wilcox-clan, een welgestelde familie van kapitalistische, behoudsgezinde ondernemers. Het drama trekt zich op gang als mater familias Ruth Wilcox kort voor haar dood het landhuis Howards End nalaat aan Margaret Schlegel en die wilsbeschikking genegeerd wordt door de erven Wilcox. In de verhaalstructuur van Howards End treden diverse opposities in werking: rijk-arm, stad-platteland, progressief-conservatief, conventioneel-onconventioneel, …

De film kan bogen op een minutieuze verbeelding van Edwardiaans Engeland, een weelderige cinematografie en beklijvende soundtrack. Onder meer Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Emma Thompson en Vanessa Redgrave leveren memorabele vertolkingen af. Howards End werd recent in een 4K-restauratie heruitgebracht, waarbij regisseur James Ivory en director of photography Tony Pierce-Roberts optraden als supervisor.

Merchant-Ivory Productions’ is de naam van de filmproductiemaatschappij opgericht in 1961 door producer Ismael Merchant en regisseur James Ivory. Howards End, een meesterlijke verfilming van de gelijknamige roman van E.M.Forster uit 1910, vormt een absoluut hoogtepunt in het oeuvre van Merchant-Ivory. De film kwam uit na het succes van twee andere geslaagde Forster-adaptaties: A Room with a View (1985) en Maurice (1987).