DIE BLEIERNE ZEIT

Margarethe von Trotta – 1981 – 106’ – DE – No – dvd
Za 11.11.17︱20.30︱5€


Die bleierne Zeit (De loden tijd) is geïnspireerd op het bewogen leven van de Ensslin-zussen. Gudrun Ensslin richtte samen met Andreas Baader en Ulrike Meinhof de Rote Armee Fraktion en hing zich zeven jaar later op in de beruchte Stammheim-gevangenis. Het werd nooit duidelijk of haar zelfmoord echt was of in scène gezet.

Margarethe von Trotta vertelt het analoge maar fictieve verhaal van de geëngageerde zussen Juliane en Marianne. Juliane ijvert als feministische journaliste voor vrouwenrechten, terwijl Marianne het pad van het anti-imperialisme en terrorisme kiest. Von Trotta schetst de spanning tussen hun innige band en hun botsende maatschappelijke visies. Net zoals Hunger van Steve McQueen toont Die bleierne Zeit hoe terroristisch geweld en staatsgeweld de neiging hebben om elkaar op te roepen: de wijze waarop beide zussen in Stammheim behandeld worden, is mensonterend.

Met deze film won Margarethe von Trotta de Gouden Leeuw in Venetië. Hij prijkt ook in het lijstje lievelingsfilms van Ingmar Bergman. Lof die Von Trotta allicht wist te appreciëren, want Bergmans complexe vrouwenportretten vormden voor haar een onuitputtelijke inspiratiebron.