Bart Meynckens

piano solo (klassiek, impro)
release concert CD Bruisend Klassiek
Za 13.04.19︱20.30︱9€


Tijdens het concert breng ik een aantal werken van op de cd en ook andere werken van gelijkaardige componisten, met een infusie van jazz en improvisatie.

PROGRAMMA

Grande Valse Brillante & Co
Chopin/Jobim/Rossini

Fantasia über eine Fantasia
Beethoven/Meynckens (naar deel 1 uit de “Mondschein” sonate)

Variaties op een thema van Mozart
W.A.Mozart (Andante grazioso uit sonate Kv 331)

Variaties op een thema van Mozart
Bart Van Kerchove (variaties op het zelfde thema van Mozart)

The girl from Ipanema
Carlos Jobim

Jeux d’eau
Maurice Ravel

Spain
Rodrigo/Corea

Rhapsodie Hongroise n°2
Franz Liszt


De pianist Bart Meynckens ontwikkelde van kindsbeen af een grote interesse voor de muziek en op 11-jarige leeftijd besloot hij in de muziek verder te gaan. Hij trok naar de kunsthumaniora te Gent en later naar het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Hij behaalde een veelvoud aan Eerste Prijzen en de Hogere Diploma’s voor Piano en Kamermuziek en volgde een opleiding orkest- en koordirectie. Later keerde hij nog eens terug naar het koninklijk Conservatorium te Brussel om er het diploma van Leraar en Master of Arts in de Muziek te behalen. Bijkomend volgde hij nog een opleiding jazz aan het Conservatorium aan Zee te Oostende.

Hij werd laureaat van verschillende pianowedstrijden zoals de Bachwedstrijd, de Güntherwedstrijd, Cantabile, Jeunes Solistes, Axion Classics en de  Stéphane de Jonghe-wedstrijd. Hij werd ook laureaat van de wedstrijd „Jonge Componisten” aan het Conservatorium van Brussel.

Als kind kreeg hij ook de kans om mee te zingen in het kinderkoor van de Vlaamse opera, waar hij een aantal solorollen mocht vertolken. Na zijn stemwissel is Bart blijven zingen en zong onder meer bij het Collegium Vocale Gent, het World Youth Choir, World Voices, het Nordic Chamber Choir en Choeur ArsysBourgogne. Momenteel zingt hij regelmatig mee met Graindelavoix, een collectief met een internationale cast.

Hij dirigeerde jarenlang het universitair orkest van Gent en dirigeerde concerten voor Ars Musica, de Beursschouwburg in Brussel en voor het Festival Van Vlaanderen.

Als pianist, toetsenist was Bart regelmatig te gast bij vermaarde orkesten en ensembles zoals La Petite Bande olv Sigiswald Kuijken, de Filharmonie Antwerpen, Spectra olv Filip Rathé en werkte hij mee aan tal van muziektheaterproducties, onder meer voor het muziektheatergezelschap Walpurgis.

Als kamermusicus werkte hij onder meer samen met de pianist Piet Kuijken, de violist Mikhail Bezverkhni(eerste laureaat Koningin Elisabethwedstrijd), de sopraan Sophie Karthauser en de celliste Ann Van Hecke. Momenteel vormt hij het duo Seafonia met fluitiste Annelies Langenaekens (www.seafonia.com).

Als solist met orkest speelde hij concerto’s als Rachmaninoff 3, Prokofieff 2, Tchaikovsky 1, Beethoven 5, Ravel in G, Poulenc dubbelconcerto en Arnold concerto voor vierhandig piano, en werkte daarvoor samen met dirigenten als Robert Groslot, Florian Heyerick, Patrick Peire, Robert Casteels en Steven Decraene.

De laatste jaren legt Bart zich meer en meer toe op een solo piano carrière. Hij houdt ervan programma’s samen te stellen waarin naast het grote repertoire ook onbekende pareltjes of nieuwe composities aan bod komen. Meer en meer integreert hij ook jazz en improvisatie in zijn recitals.

WEBSITE